Myö opastummo karjalan kieleh

Karjalan kielen opastujat da opastai, Jovensuun alovehen rahvahanopisto

Myö opastummo karjalan kieleh

Jovensuus livvinkarjalan peruskursal on tänä sygyzyn yheksä opastujua. Opastajannu jo kolmattu vuottu ruadau Sanna-Riikka Knuuttila. Opastujat ollah eriluaduzet, on nuorembua da vahnembua, on jo kielenmaltajua da mostu, kudamat vaste vai tuttavutah kielenke. Enimil on karjalastu juurdu, a erähil vai kieli on muite mieldy myö.

Yhtehisty kaikile opastujile on, što hyö suvaijah karjalan kieldy, tahtotah ellendiä, paista, kirjuttua da vie pajattuagi karjalakse. Ylen vessel on kerävyö kerran nedälis yhteh tarattamah karjalakse.

Urokoil luvemmo da kiännämmö aktualizii tekstoi, rinnal ka

ommo vähäzen grammaatiekkuagi. Toi

i meil kävväh i gost’at, enimyölleh hyö ollah meijän karjalazii tuttavii Petroskoilpäi. Olemmohäi myö kižannuh Aliasah, kudamas yksi sellittäy da toizet arvatah, mi dielo on kuvas. Kerran meil oli oma plastinkusuudo: kuundelimmo karjalankielisty muuzikkua da annoimmo čökkehii.

Myö olemmo tuttavunnuh sežo karjalazen kul’tuuranke, ezimerkikse luvimmo karjalankielisty kirjalližuttu, runoloi da proozua. Jälgimäzel urokal ainos enne rastavua da kezälomua juommo

uajuu da opimmo kois pastettuloi piirualoi.

Mennyöl sulakuul ajelimmo avtobusal Petroskoile. Kävyimmö Oma Mua -lehten toimitukseh, kus meidy ylen hyvin gostitettih. Kävelimmö linnua myö, muzielois, laukois da erähät käydih vie kirikköhgi.

Nygöi jo planiirui

emmo tuliedu matkua da vuotammo sidä kui lehmy uuttu keziä. Tulgua meijänke opastumah!

Joensuussa livvinkarjalan peruskurssilla aloitti viime syksynä yhdeksän opiskelijaa. Opettajana toimii jo kolmatta vuotta Sanna-Riikka Knuuttila. Opiskelijat ovat erilaisia, on nuoria ja vanhoja, sellaisia, jotka jo osaavat karjalaa ja niitä, jotka vasta tutustuvat kieleen. Suurimmalla osalla on karjalaiset juuret, mutta on myös niitä, jotka muuten vain ovat ihastuneet karjalan kieleen.

Yhteistä kaikille opiskelijoille on, että he tykkäävät karjalan kielestä ja haluavat ymmärtää, puhua ja kirjoittaa sitä, ja laulaakin karjalaksi. Hauskinta on kokoontua kerran viikossa juttelemaan karjalaksi.

Tunneilla luemme ja käännämme ajankohtaisia tekstejä, välillä opiskelemme kielioppiakin. Joskus meillä käy vieraita, yleensä meidän ystäviä Petroskoista. Olemme pelanneet Alista, jossa yksi selittää ja muut arvailevat, mikä asia on kuvassa. Kerran pidimme levyraatia, kuuntelimme karjalankielistä musiikkia ja annoimme pisteitä.

Olemme tutustuneet myös karjalaiseen kulttuuriin, olemme esimerkiksi lukeneet karjalankielistä kirjallisuutta, runoja ja proosaa. Aina syksyn ja kevään viimeisellä tunnilla juomme teetä ja maistelemme kotona paistettuja piirakoita.

Viime huhtikuussa menimme linja-autolla Petroskoihin. Kävimme Oma Mua -lehden toimituksessa, jossa meidät otettiin hyvin vastaan. Kävelimme kaupungilla, museoissa, kaupoissa ja jotkut kävivät kirkossakin.

Jo nyt suunnittelemme uutta matkaa ja odotamme sitä kuin lehmä uutta kesää… Tulkaa opiskelemaan meidän kanssamme!

Kirjoittajat ovat Joensuun seudun kansalaisopiston karjalan kielen kurssilaisia.

Kategoria(t): Kirjoituksia, Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Myö opastummo karjalan kieleh

  1. Yksi lugii sanoo:

    Nengozet uudizet ollah ainos mieldy myö.

    Pidäy sanuo što vuozi 2015 on olluh hyvättšäine vuozi karjalan kieleh näh. Äijän erilastu projektua on zavodittu, kui Kiännä!-hankeh i Verdailii karjalan kielioppi -projektu. Uuttu kaunehliteratuurua, runoloi i muudu kirjalližuttu piästetäh ilmah. Ristikanzat tahtotah paista karjalakse da kirjuttua täl kielel. Ozutahes, ku karjalan kielen tulevazus ei ole muga paha kui erähii vuozii tagaperin vie duumaittih da varattih…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s