Miksi Joensuun kaupunkirakennelautakunta torjuu karjalankielen?

SUORALINJA

Miksi Joensuun kaupunkirakennelautakunta torjuu karjalankielen?

Herätti suurta ihmetystä uutinen, joka oli Karjalaisessa 17.6. ja aiemmin Pogostan Sanomissa. Uutisessa todetaan, että lautakunta suhtautuu kielteisesti aloitteeseen

Karjalankielisten nimikylttien laittamiseen suomenkielisten kylttien lisäksi Siltakadulta risteäville kaduille, tervetuloa tauluille Joensuun rautatieasemalle ja lentoasemalle suomen että karjalan kielellä.

Olisin toivonut, että lautakunnassa asiaa olisi lähestytty myönteisessä hengessä eikä kielteisten asenteiden kautta. Harmillista, joskin ei ihmeellistä sillä kautta aikain karjalaisuus on niin sanottujen suomalaisten keskuudessa rinnastettu ryssäläisyyteen. Viimeistään nyt olisi aika meidänkin hyväksyä erilaisuus, sillä kantaväestön juuret ovat karjalaisuudessa.

Karjalankieli sai virallisen vähemmistökielen statuksen Suomessa valtioneuvoston asetuksella vuonna 2009. Tällä muutoksella on jo tähän mennessä ollut merkittävä vaikutus useisiin hallinnollisiin säädöksiin ja niiden tulkintoihin. Karjalainen identtiteetti kielen ja kulttuuriperinnön kautta ovat erittäin keskeisellä sijalla kaikilla tasoilla suunniteltaessa maakuntamme matkailua.

Karjalankieli on maakunnan erityispiirre, joka osaltaan luo edellytyksiä myönteiselle kehitykselle. Karjalankieli on osa omaleimaista alueidentiteettiä, jonka esille nostamisella on merkitystä eri puolille maata asettuneille luovutetun Karjalan asukkaille ja heidän jälkipolvilleen.

Olen samaa mieltä Ari Burtsoff. ” Eikö katunimitoimikunta näe historiaa kokonaisuutena?” Maakunnassamme siirtokarjalaisten jälkeläisten kiinnostus tutustua juuriinsa ja karjalankieleen on lisääntynyt. Joensuussa kielen opiskeluun on hyvät mahdollisuudet, Itä Suomen yliopistossa ja harrastuksenomaisesti Joensuun vapaaopistossa. Meillä on vahva karjalainen kulttuuriperinne, jota voisimme viisaasti hyödyntää etenkin matkailussa, onhan kiinnostus karjalaiseen kulttuuriin maailman laajuista.

Toivon, että kaupungin hallituksesta löytyy enemmän kulttuuriviisautta suhtautua esitykseemme myötämielisemmin.

Reijo Jeskanen

aloitteen allekirjoittaja

Kategoria(t): Kirjoituksia, Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s