Esitys Joensuun kaupungille

Karjalaisten Kotiseutualue- hanke Esitys
Reijo Jeskanen
Kauppakatu 32
80100 JOENSUU 17.06.2014

Joensuun kaupunki

Rantakatu

80100 JOENSUU

Asia

Karjalankielisten nimikylttien laittaminen Siltakadulta risteäville kaduille ja tervetuloa kyltit Rautatieasemalle ja lentoasemalle.

Karjalankieli sai virallisen vähemmistökielen statuksen Suomessa valtioneuvoston asetuksella vuonna 2009. Tällä muutoksella on jo tähän mennessä ollut merkittävä vaikutus useisiin hallinnollisiin säädöksiin ja niiden tulkintoihin. Karjalainen identtiteetti kielen ja kulttuuriperinnön kautta ovat erittäin keskeisellä sijalla kaikilla tasoilla suunniteltaessa maakuntamme matkailua.

Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton keskipitkän aikavälin kehittämisohjelmassa, neljäksi vuodeksi kerrallaan laadittavassa maakuntaohjelmassa, määritellään alueen nykytilaan perustuen kehittämisen tavoitteet ja painopisteet lähivuosiksi. Yksi Maakuntaliiton kehittämisen painopisteala on matkailu, johon (mm. matkailumarkkinointi) halutaan panostaa jatkossa voimakkaasti. Voimassa olevassa Pohjois-Karjalan maakuntaohjelmassa (POKAT 2014) korostetaan myös kulttuurin ja identiteetin merkitystä maakunnalle ja sen kehitykselle. Myös valmisteilla olevassa maakuntaohjelmassa (POKAT 2017) kulttuurin merkitys nostetaan vahvasti esille. Luonnoksessa teemoina ovat karjalaisuuden elinvoimaisuus, kulttuuriperinnön vahvistaminen, alueellinen identiteetti ja moderni monikulttuurisuus. Esitettyjä tienvarsikylttejä voidaan pitää perusteltuina kaikkien esille nostettujen teemojen kautta.

Myös kansainvälisyyden vahvistaminen ja Venäjän läheisyyden hyödyntäminen ovat maakuntaohjelman keskeisiä linjauksia. Maakunnan yhteistyö Karjalan tasavallan kanssa on tiivistä ja mm. rajanylityspaikkojen infrastruktuurin ja liikenneyhteyksien kehittämiseen on panostettu. Rajanylitysten määrä on kasvanut kovaa vauhtia (Niiralassa vuonna 2012 yli 1,5 milj. rajanylitystä, kasvu edellisvuoteen +17,2 %) ja venäläisten asiakkaiden merkitys kaupan alalle lisääntyy kovaa vauhtia (kasvu vuonna 2012 +36 %).

Karjalankieli on maakunnan erityispiirre, joka osaltaan luo edellytyksiä myönteiselle kehitykselle. Karjalankieli on osa omaleimaista alueidentiteettiä, jonka esille nostamisella on merkitystä mm. eri puolille maata asettuneille luovutetun Karjalan asukkaille ja heidän jälkipolvilleen.

Edellä olevat perustelut huomioiden esitämme, että Joensuun kaupunki laittaisi suomenkielisten katunimien vierelle karjalankieliset katunimet Siltakadulta risteävien katujen kulmaan. Samoin esitämme, että kaupunki laatisi ja asentaisi. ”Tervetuloa Joensuuhun” infotaulun Joensuun rautatieasemalle, joka olisi sekä suomen että karjalan kielellä ja lentoasemalla päivittäessään siellä olevaa infotaulua lisäisi teksin myös karjalankielellä.

Lisäksi esitämme, että katujen nimitoimikunta harkitessaan mahdollisten uusien asuinalueiden katunimiä, nimeäisi jonkun alueen kadut karjalankielellä.

Ennen kuin kilpiä tai opastetauluja aletaan tehdä niin toivomme, että nimet ja kieliasu käydään läpi karjalakielen asiantutijoiden, suunnittelijoiden ja toteuttajien kanssa yhdessä.

Joensuussa 17.06. 2014

Arkkipiispa Leo

Karjalan Kielen Seura ry

puheenjohtaja

Hannu Hoskonen Reijo Jeskanen

ohjausryhmän puheenjohtaja hankekoordinaattori

Kategoria(t): Kirjoituksia, Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s