Karjalan kielen kivini doroga

Karjalan kielen kivini doroga

Nygöi uuďizet muailmaspäi eule hyvät. Toruannat da kriitkännät jatkuu da onnuako vie liženöö. Johtajat riputah kynzin hambahin vallas. Tavallini rahvas sua tundie sen omis nahois. Surma tabuaa monet da oza rahvahas pagenoo. Mih netäin muailma männöö vie.
Dai meil tiäl Suomes suammo lugie erimielisyyksis. Hos meil on moneh muu muah verrattuna ažiet kudakui, vai ainoshai ololoi pidää oppie kohendua. Konstilois kui, konza, mil ďengal da kenen ruannal, ei löyvy yksimielizyyttä. Toittši tunduu, jotta Suomesgi tärgiembiä on pyzyö vallas hinnal mil tahto.

Meil karjalazil da erityzesťi karjalankielizil on äijäl ruajetta oman kielen kehittämizes. Suomen naťalnikat oldih pitkäh sidä mieldä, sto karjalan kieli on vai suomen kielen murretta. Vasta Karjalan Kielen Seuran (KKS) perustamizen (1995) da perustehellizen tutkinnan jälgeh ollah ellennetty karjala omaksi kieleksi. Karjala saigi jälgimäi Suomes ei alovehellizen vähemmistökielen azeman 2009.

Valdivon kai virganiekat ei taija vie omis ruannois sidä ottua huomioh. Vai midä sanotto, kui kolmena aigazembana vuonna juattih avussuksie vähemmistölöin aviezoil, karjalan kieli jätettih bokkah. Ðengua ei riittännyh ďeďiinöidä jeuruo, hos internetasgi on lugiettavanna karjalankielini avieza, Zurnualu . Vasta tänä vuonna kezäkuus KKS:n painossuksen jälgeh annettih avussusta dai Zurnualul. Netäin ozuttaa, jotta viesťie pidää viijä joga päivä piättäjil, sto karjalan kieli on kotoperäni kieli Suomes da sidä on paistu tiäl ”iänkaiken”.

Jo 1917 kirjutti nimimerkki Rehennys (Paul Tulehmo) Suojärven Leppäniemen nuorisoseuran algubrieguh nenga: -Aig on meilgi rahvas rajan ruveta omua duumaimah, aig on ruveta laindah majan da oman venehen tervuandah!
Mani lähil sada vuotta, kui saimmo kielel tunnussusta. Pidäägö meijän vuottua toine sada vuotta, jotta valdivovalda tovessah rubieo toimenpidoloih karjalan kielen hyväksi.

Karjalan kielen kivinen tie

Nykyään uutiset maailmalta evät ole hyviä. Sodat ja riitelyt jatkuvat ja näyttävät lisääntyvän. Johtajat pitävät kynsin hampain vallasta. Tavallinen kansa saa tuntea sen omassa nahassaan. Kuolema tavoittaa monet ja osa kansasta pakenee. Mihin tämä maailma onkaan menossa.

Myös meillä Suomessa saamme lukea erimielisyyksistä. Vaikka meillä menee moneen muuhun maahan verrattuna suhteellisen hyvin, aina pitää yrittää oloja parantaa. Keinoista miten, milloin, millä rahalla ja kenen toimesta, ei löydy yksituumaisuutta. Toisinaan tuntuu, että Suomessakin tärkeintä on pysyä vallan kahvassa hinnalla millä tahansa.
Meillä karjalaisilla ja erityisesti karjalankielisillä’ on paljon työtä oman kielen kehittämisessä. Meidän päättäjät olivat pitkään sitä mieltä, että karjalan kieli on vain suomen kielen murretta. Vasta Karjalan Kielen perustamisen (1995) ja perusteellisen tutkimuksen jälkeen ollaan ymmärretty karjala omaksi kieleksi. Karjala saikin lopulta ei alueellisen vähemmistökielen aseman 2009.

Valtion kaikki viranhaltijat eivät ole omissa töissään sitä ottaneet vielä huomioon. Vai mitä sanotte, kun kolmena edellisenä vuonna jaettiin avustuksia vähemmistöjen lehdille, karjalan kieli jätettiin syrjään. Rahaa ei riittänyt yhtään euroa, vaikka internetissäkin on luettavana karjalankielinen lehti, Zurnualu. Vasta tänä vuonna kesäkuussa KKS:n painostuksen jälkeen annettiin avustusta myös Zurnualulle. Tämä osoittaa, että tietoa täytyy viedä joka päivä päättäjille, että karjalan kieli on alkuperäinen kieli Suomessa ja sitä on puhuttu ”iän kaiken”.
Jo 1917 kirjoitti nimimerkki ”Rehennys” (Paul Tulehmo) Suojärven Leppäniemen nuorisoseuran aloitusjuhlaan näin:

-Aika on meidänkin rahvas rajan, ruveta omaa tuumaamaan,
aika on ruveta laintaan majan ja omaa venehtä tervaamaan,
Meni lähes sata vuotta, kun saimme kielelle tunnustusta. Pitääkö meidän odottaa toiset sata vuotta, jotta valtiovalta todella ryhtyy toimenpiteisiin karjalan kielen hyväksi.

Kirjoittaja on Karjalan Kielen Seuran kunniajäsen
paavo.harakka@oyk.fi

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Karjalan kielen kivini doroga

  1. Lari sanoo:

    Praudua kirjuttau Fed’an Pausu.

    Puaksuh tunduu što Suomen virguniekoin pluanu on tappua karjalan kieli hil’l’azuol, olemal vaikkani kogo dielos – buite kui karjalan kieldy ei nivouse olis olemas. Vuotetah vai ku ristikanzat heittäs mielenkiinnon omien oigevuksien vuadimizeh…

    Ainos pidäy nostua čoma muamankieli ezile, mustoittua valdivon piättäjii što karjalan kieli eläy da sil on pagizijoi da sidä pidäy avvuttua samah luaduh migu saamin kieldy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s