Pohjois-Karjalan pitkä karjalainen historia

Maakunta on ollut karjalaisten asuttama jo yli tuhat vuotta. Asutuksesta todistavat arkeologisten löytöjen ja asiakirjojen lisäksi myös lukuisat karjalankieliset paikannimet. Toisin kuin muualla Länsi-Karjalassa karjalankielisiä on asunut koko ajan Pohjois-Karjalassa. Näin siitäkin huolimatta, että sodat ja pakkomuutot ovat moneen otteeseen koetelleet maakuntaa. Alueen kautta on kulkenut jo ensimmäisen vuosituhannen loppuajoista lähtien karjalaisten vilkas Pohjantie. Tämä kauppareitti kulki Laatokalta Etelä- ja Pohjois-Karjalan vesistöjä ja maakannaksia myöten Oulujoen vesistöön aina Pohjanlahdelle ja Ruotsin puolelle asti. Tavaroiden lisäksi Pohjantietä myöten ovat kulkeneet myös kulttuurivaikutteet. Alue on jo silloin toiminut idän ja lännen välisenä kulttuurisiltana.

 

Kategoria(t): Tietoja. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s